Living on the edge

Hoe vind je als eigenaar van een onderneming in de binnenstad rust aan de rand van diezelfde stad? Dat was de centrale vraag binnen deze particuliere opdracht.

Een locatie waar stad en landelijke vlakte elkaar ontmoeten. Een ontmoeting die duidelijke herkenning heeft en hierdoor niet genegeerd kan worden.

In vroegere jaren werkte men veel in woonvormen die doorlopend een eenduidig geheel vormden en waar riet een geschikt middel was voor de uitwerking van de daken. Wanneer hedendaagse woningen als kubistisch volume geplaatst worden in een desolaat landschap, waar elke vorm van stedelijk gevoel ontnomen wordt bij het aanzien hiervan, is het zaak te kijken hoe dit met elkaar versmolten kan worden. Het hedendaags landelijk wonen is dan ook als project gekozen om de ontmoeting tussen de twee te verwezenlijken in pure vorm.

New Dutch Design
Met het oog op pure vormen zochten we ook in de materialisatie naar eenvoud en uitstraling. Dankzij het fijne riet en de aanlanding hiervan op de gladgestucte plint is er een geheel ontstaan dat zowel traditioneel als modern oogt. Twee verschillende, maar herkenbare materialen voor het Nederlandse landschap op een nieuwe manier toegepast.

Evenwijdig aan de structuur van het riet zijn er openingen gemaakt die de bewoner door de gehele woning zicht geven op zijn omgeving. Het daglicht valt in elke ruimte prachtig binnen en geeft het huis zijn dynamiek gedurende de dag, waarna het huis ‘s avonds zijn licht naar buiten straalt en zo ook zijn plek in de omgeving markeert. Ook in het interieur is de combinatie tussen natuurlijke materialen en de strakke afwerking goed te zien. Hierdoor ontstaat er een kloppend geheel dat zorgt voor een gemoedelijke rust in het huis.

Ingedeeld
Via de hellingbaan kan men de auto parkeren in de kelder, met extra bergings-, en stallingsruimte in de ruimten ernaast. Hierin is een directe toegang gecreëerd naar de bovenliggende woonkamer en keuken, voorzien van ruimte, licht en alle moderne gemakken. Vanuit de woonkamer wordt je door de grote transparante schuifpui de tuin ingetrokken via de veranda, die doorloopt in een groot plateau dat over het water is geschoven en groots uitzicht biedt op het landschap.

De hoofdentree is ruim en opgezet met een transparante scheiding naar de woonkamer/ keuken en heeft een directe verbinding naar de garderobe, toilet en bijkeuken. Via de overloop op de verdieping heeft men toegang tot de hoofdslaapkamer, gastenbadkamer en de drie overige kamers. In de hoofdslaapkamer maakt men gebruik van een eigen kleedruimte, doucheruimte en bad. Met twee grote raamopeningen ook hier weer het vrije zicht in het landschap.

 

Jaar: 2010
Locatie: Zoetermeer
Opdrachtgever: Particulier
Fase: Uitgevoerd
Aannemer: CL De Boer & zn. B.V.
Rietdekker: Jan Voogt Rietdekkers

Arjen Reas Architecten - Living On The Edge
Arjen Reas Architecten - Living On The Edge
Arjen Reas Architecten - Living On The Edge
Arjen Reas Architecten - Living On The Edge
Arjen Reas Architecten - Living On The Edge
Arjen Reas Architecten - Living On The Edge
Arjen Reas Architecten - Living On The Edge
Arjen Reas Architecten - Living On The Edge
AR2015