Livings Willemstad

Binnen Nederland zijn er door de eeuwen heen diverse vestingsteden bewaard gebleven met een zeer hoge monumentale waarde. Zo is Willemstad er één van met een rijke geschiedenis als handelsstad en strategische verdedigingsvesting van Willem van Oranje.
Om binnen deze vesting de opdracht te krijgen om niet één, maar twee nieuwe woningen te creëren voor één familie is uniek.

Als referentie voor ons ontwerp voor beide woningen hebben we gekeken naar de vorm van het gebouwtype ‘schaapskooi’, welke op meerdere plekken binnen de oostzijde van de vesting terugkomt als vrijstaand gebouw. Een vorm wat zich kenmerkt door zijn eenvoud en herkenning als architype woning.
Als opzet op het kavel hebben we ervoor gekozen de twee woningen, genaamd ‘hofwoning’ en ‘de keel’, uit te lijnen op de naastgelegen gelijkwaardige Affuitloods.

Ruimtelijk compact was het uitgangspunt voor het ontwikkelen van beide woonconcepten, want hoewel het een groot kavel betreft zijn de stedenbouwkundige randvoorwaarden voor dit kavel zo opgesteld dat het een groene tuin blijft binnen de vesting.
Het uiteindelijke concept voor de ‘hofwoning’ is een combinatie van twee volumes in elkaar verwerkt, waardoor een wandeling door de woning altijd een divers beeld geeft qua ruimtelijkheid en beleving. Zo heeft de slaapkamer een verkleinde variant van de hoofdvorm als volume gekregen voor een gevoel van intimiteit en geborgenheid, waar in de overige ruimten, zoals de woonkamer, de hoofdvorm duidelijk zichtbaar is met een hoog plafond. Met een plaatselijke verdiepingsvloer is er tevens genoeg ruimte voor meerdere slaapkamers.
Beide woningen hebben diverse overeenkomsten en behoren, net als de gebruikers, tot elkaars familie. Het concept voor ‘de keel’ is tevens een volume in een volume, maar dan grootser van opzet met meerdere functies in de ruimte die hierdoor ontstaat. Waar de ‘hofwoning’ gericht was op geborgenheid, zijn bij ‘de keel’ alle ruimten verbonden met elkaar, waardoor een heel interessante dynamiek ontstaat met veel mogelijkheden voor het jonge gezin.

De rijkdom aan metselwerk in de vestingstad gaf aanleiding om ook de nieuwbouw hiermee te bekleden, maar daar we wel degelijk twee nieuwe woningen toevoegen aan de stad wilden we ook het verschil in tijd benadrukken door met een strakkere langgerekte handvorm metselsteen te werken. Dit geeft de woningen een meer monolithische uitstraling welke we naar binnen toe poreus hebben gemaakt voor een overvloed aan licht en verbinding met de directe omgeving.

 

Jaar: 2016
Locatie Willemstad
Opdrachtgever: Privé
Fase: Ontwerp

Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad
Livings Willemstad

AR2015